Lykken og Viisdommen

Da Schiller udgav sine samlede digte i to bind i hhv. 1800 og 1803, medtog han i første bind kun ét af sine digte fra 1782-antologien, nemlig »Die Blumen.« I fortalen til andet bind beskriver han disse tidlige digte som »vildskud af et ungdommeligt dilettanteri.« Men som han tilføjer; »selv det fejlbehæftede betegner i det mindste et trin af digterens åndsdannelse.« Han medtog således 18 digte fra 1782-antologien i andet bind, deriblandt »Til Vaaren,« som udgjorde gårsdagens opslag, og »Lykken og Viisdommen,« som udgør dagens opslag.

God fornøjelse!

35-Lykken-og-Viisdommen

Hent PDF-fil ned

Lykken og Viisdommen

Frederik Schaldemose (1783-1853)
Efter Friedrich Schillers
Das Glück und die Weisheit (Anthologie auf das Jahr 1782)

Uenig med en Yndling, gram i Hu,
Gik Lykken Viisdommen at finde.
»Dig vil jeg give mine Skatte nu;
Vær Du min Søster, min Veninde!«

»Med mine allerbedste Gaver har
Jeg overøst ham fra hans spæde Alder;
Men aldrig dog med dem tilfreds han var;
Ja, gnidsk og karrig han endog mig kalder.«

Kom, Søster! og jeg slutter Pagt med Dig,
Du plager Dig med Ploven træt og mødig;
I Dit Skjød gyder jeg min Skat; for mig
Og Dig den vist vil være overflødig.«

Sophia leer saa smaat ved disse Ord,
Og siger venligt, mens hun tørrer Panden:
»Der gaaer Din Ven, som pøndser paa et Mord,
Jeg trænger ei til Dig; forson Du Manden!«

Hent TXT-fil ned

Tekstgrundlag:
Schaldemose, Frederik 1842: Digte af Friedrich v. Schiller, A.G. Salomon's Forlag, Kjøbenhavn, s. 150-151.
Billedkilde:
Ukendt kunstner 1510: Fortuna og Sapientia.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.